gezellig praten aan tafel

Anderhalve meter

Wat zie je op het plaatje? “Vrienden”, is het antwoord. “Ze praten. Ze zijn buiten. Er is zon.” Ik ben via Zoom aan het praten met een Eritrese dame over een van mijn Praatraak-kaarten.

Ik lees de tekst voor: “Ik heb bezoek. We praten samen. Ik vind het gezellig.” “Ken je het woord gezellig?” “Jaaaa!”, antwoordt ze met een brede glimlach. Met haar vinger schrijft ze de vertaling in Tigrinya op het scherm. Hoe dat werkt in Zoom, heb ik haar eerder uitgelegd. Erg handig!

Ik vraag door over het plaatje “De twee vrienden zitten heel dichtbij elkaar. Mag dat?” Even denkt ze na. Dan antwoordt ze ontkennend. “Hoe dichtbij mag wel?” vraag ik. “…Tien meter?” Het is duidelijk dat ze hier niet zeker van is.

Ik besluit om het filmpje “Corona: afstand bewaren” te laten zien. Dat staat op de website van de Stichting Lezen en Schrijven. Toen ik het filmpje voor het eerst zag, vroeg ik me serieus af of ik het nodig zou gaan hebben. Maar het gezicht van mijn gesprekspartner spreekt boekdelen. En als we napraten over het filmpje, twijfel ik al helemaal niet meer. Ze weet nu wat anderhalve meter afstand houden is, daar ben ik absoluut zeker van!

Interesse in begrijpelijke informatie over corona voor je taalmaatje? Kijk dan eens op de website van de Stichting Lezen en Schrijven. Handige informatie over taalcoaching op afstand vind je bijvoorbeeld op de website van Taal doet meer.