Wandel je mee op 10 september?

Wil je stoppen met roken, en meer weten over de cursus Rookvrij en Fitter, die ik aanbied? Of ben je al gestopt, en vind je het leuk om ervaringen uit te wisselen? Wandel dan op 10 september 2023 mee met de Landelijke Fresh Air Walk in Mierlo!

Op zondag 10 september verzorgen coaches van Rookvrij en Fitter op 8 plekken in Nederland de landelijke Fresh Air Walk. Zo willen we 1x per jaar met zoveel mogelijk mensen het rookvrije leven vieren. Dit jaar organiseer ik samen met 2 andere coaches deze wandeling in Mierlo.

De wandeling is maximaal 5 km, en goed te doen voor iedereen die een uur rustig kan wandelen. Na afloop krijg je een gratis kop koffie, thee of fris, en een handig cadeautje mee naar huis!

Kom genieten van de frisse lucht en de mooie natuur van Mierlo! Stel een vraag aan coach Astrid uit Valkenswaard, coach Ad uit Waalre of mijzelf, of kom gewoon een uurtje lekker wandelen samen met anderen die denken over stoppen, of al gestopt zijn!

Is Mierlo te ver weg? Zoek een locatie in de buurt op: rookvrijenfitter.nl/lfaw/

Aanmelden hoeft niet, maar mag natuurlijk wel: stuur dan even een berichtje.

Ik hoop je te ontmoeten op zondag 10 september om 11:00 uur bij De Strabrechtse Hoeve, Aardborstweg 19 in Mierlo!

Groetjes, Nicolette

iemand heeft een letterbrij boven zijn hoofd en houdt een hart voor zijn borst, een arts en verpleger staan op de achtergrond

Gezonder door taal?

Wat heeft taal te maken met je gezondheid? Alles! Bedenk maar eens wat je moet kunnen als je naar de dokter gaat. Ten eerste moet je voldoende spreekvaardig zijn en beschikken over een flinke woordenschat. Je moet namelijk duidelijk kunnen uitleggen waar je last van hebt. Kun je dat niet? Dan wordt het voor een dokter een stuk moeilijker om de juiste diagnose te stellen en te bepalen wat de beste behandeling is.

Luisteren en begrijpen

Daarnaast heb je een goede luistervaardigheid nodig. Je moet de vragen, uitleg en instructies van de dokter, apotheker of fysiotherapeut goed kunnen begrijpen. Je zorgverlener vertelt je allerlei dingen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Hij of zij geeft ook antwoord op vragen als: Wat moet je doen en laten om beter te worden? Hoe gebruik je je medicijnen? Uit welke behandelingen kun je kiezen? Hoe bereid je je voor op een behandeling in het ziekenhuis? Hoe regel je je zorg?

Vragen stellen

Ook moet je zelf vragen kunnen stellen over dingen die je niet begrijpt of waarover je meer wilt weten – zeker omdat je als patiënt tegenwoordig moet meebeslissen over je behandeling. ‘Shared decision making’ of gezamenlijke besluitvorming wordt dat genoemd. Voordat je over zoiets belangrijks kunt beslissen als je eigen gezondheid, zul je eerst de nodige informatie moeten (kunnen) verzamelen en begrijpen.

Lezen en schrijven

Ook je leesvaardigheid is essentieel voor je gezondheid. Gebruik je medicijnen? Dan moet je de bijsluiter kunnen lezen. Krijg je een folder mee over je ziekte? Dan is het handig als je die begrijpt. Wil je weten hoe gezond een product in de supermarkt is? Ook dan moet je goed kunnen lezen; zie anders maar eens op de verpakking te vinden waar de informatie staat die je nodig hebt.

Zelfs schrijven is belangrijk voor je gezondheid. Denk maar eens aan de vragenlijst die je moet invullen als je een afspraak hebt bij de specialist. Of het puntenlijstje dat je maakt om jezelf voor te bereiden op je bezoek aan de dokter.

Gezonder door taal

Als je kijkt naar deze voorbeelden, denk ik dat je er niet omheen kunt: taalvaardigheden zijn essentieel voor je gezondheid. Ben je ziek? Dan heb je ze nodig om te communiceren met je dokter, om informatie te verkrijgen over je ziekte, behandeling en medicijnen, en om de juiste zorg te krijgen. Ben je niet ziek? Ook dan zijn die vaardigheden nodig om informatie over gezonde voeding en leefstijl te kunnen begrijpen, te beoordelen en toe te passen in je dagelijks leven – om gezond te blijven dus!

Gezonder door Praatraak

Om anderstaligen te helpen taalvaardiger te worden op het gebied van gezondheid, heb ik Praatraak Bij de dokter gemaakt. Met eenvoudige plaatjes, makkelijke tekstjes en sleutelbegrippen rondom gezondheid en zorg kunnen taalcoaches hun cliënten de taalvaardigheden aanleren die zo belangrijk zijn voor hun gezondheid.

lekker bezig achter de laptop met woordzoekers maken

Plaatje-woordzoekers zijn af!

EINDELIJK heb ik alle 16 ‘plaatje-woordzoekers’ af voor Praatraak Bij de dokter! Voor elk van de 16 praatbladen is er nu een woordzoeker met de belangrijkste begrippen uit dat praatblad. Ze dienen als extra oefenstof om deze begrippen in te slijpen. Ze zijn ook handig om de spelling te oefenen van lastige woorden als fysiotherapeut, misselijk en spoedgeval.

Het is de bedoeling dat je eerst de zes kaarten en tekstjes van een praatblad doorspreekt met je cursist of taalmaatje. Die kan daarna – eventueel thuis – met de uitgeprinte woordzoeker alle begrippen nog eens herhalen.

Het zijn geen gewone woordzoekers maar ‘plaatje-woordzoekers’. Niet alle zoekwoorden zijn gegeven; je cursist of taalmaatje moet eerst zelf de zes begrippen bij de zes plaatjes schrijven en gaat daarna pas op zoek naar alle woorden.

Interessant? Je kunt op de pagina met gratis downloads een pdf met de eerste drie woordzoekers in zwart-wit downloaden. Foto’s van het materiaal vind je in mijn shop Wijzer met Plaatjes. Wil je de pdf met alle 16 plaatje-woordzoekers in kleur hebben? Die kun je bestellen en direct downloaden in mijn Etsyshop. Je kunt mij natuurlijk ook even mailen.

vrouw met overgewicht die een slank jurkje in de uitverkoop bekijkt

Shoppen en afvallen

Wat zijn de voordelen van een gezond gewicht? Wat vind je fijn aan minder zwaar zijn? Mijn collega-vrijwilliger en ik kijken onze cursisten vragend aan.

We zijn bij les 5 van Voel je Goed, een cursus van de Stichting Lezen en Schrijven over gezonder eten en bewegen. Voel je Goed is speciaal bedoeld voor mensen die een gezonder gewicht willen hebben én moeite hebben met taal.

Het begin is aarzelend, maar dan komen de antwoorden steeds vlotter. “Bewegen gaat makkelijker”, zegt de een. “Minder pijn”, voegt een ander toe, die chronische rugklachten heeft. “Fitter zijn”, zegt nummer drie. Ik kijk haar trots aan. Het woord fit hebben we eerder behandeld. Mooi dat ze dat meteen toepast!

Voor sommigen valt het niet mee om het allemaal bij te benen. De cursus is geschreven in makkelijke taal, maar gaat wel uit van een behoorlijke basale woordenschat en spreekvaardigheid. Voor mensen met een Nederlandse achtergrond is dat goed te doen. Voor ons NT2-clubje is dat soms flink aanpoten. Maar… ze doen het GEWELDIG!

Meer voordelen van een gezond gewicht komen voorbij: minder vaak ziek, beter slapen, minder snel moe, makkelijker ademhalen… Dan roept iemand ineens: “Kleren!” Heel even kijkt iedereen elkaar wazig aan. Dan volgt de toelichting: “Kleren passen. Niet te zwaar, dan ik pas mooie kleren.”

Ons groepje bestaat uit alleen dames en iedereen zit dan ook meteen rechtop. Een levendig gesprek volgt. Maar iedereen is het erover eens: als je minder zwaar bent, wordt shoppen er een stuk leuker op!