iemand geeft een bloem aan een ander

Als je het niet mooi vindt

“Iemand geeft je een cadeautje. Maar je vindt het niet mooi. Wat zeg je dan?” Dat vraag ik twee Eritrese dames in ons TaalcafĂ©.

We zijn al even aan het praten over het praatblad ‘Blij’ van mijn nieuwe Praatraak over emoties. Die zit nog in de testfase: ik kijk hoe goed het lukt om op taalniveau A1/A2 over gevoelens en gedachten te praten.

Een van de dames antwoordt onmiddellijk: “Je zegt: dat is mooi.” De ander voegt toe: “Dankjewel! Wat een verrassing! Dat is heel aardig.” Dat laatste leest ze van het praatblad.

Ik vraag verder. “Mag je zeggen dat je het niet mooi vindt?” “Nee, dat mag niet!” roepen de dames in koor. “En als je naar huis gaat, bewaar je het dan? Of doe je het weg?” Het antwoord is duidelijk: “Nee. Je zegt het is mooi. Je doet het niet weg. Je maakt die ander blij. Dat is respect.”