praatblad zwanger praten over de pil

Vijf is genoeg!

“Nee, vijf is genoeg!” zucht de hoogzwangere Iraakse dame die ik spreek. Ze mag dan wel zuchten, maar ze is absoluut blij met de komst van haar baby. Dat blijkt wel uit het gesprek dat we hebben over het praatblad ‘zwanger’.

Als ze aangeeft dat dit haar laatste zwangerschap wordt, zijn we al bij kaartje nummer zes. Dat gaat over medicijnen. Als ze het tekstje leest, knikt ze. De pil, die kent ze wel.

“Wat ga jij doen?” vraag ik. “Hoe zorg je dat je geen zesde baby krijgt?” “Borstvoeding,” antwoordt ze vol overtuiging. “Dan je wordt niet zwanger.”

We praten erover door. Ik vertel dat de pil beter werkt dan borstvoeding geven. We hebben het ook over de prikpil. En over andere voorbehoedsmiddelen. “Condooms, wat zijn dat?” Ik pak het kaartje over soa’s erbij. Daar staan condooms op. “Oh die!” grijnst ze breed. Weer een woord geleerd!

Dan vraagt ze met een serieuze blik: “Waar krijg ik de pil?” Ik leg uit dat ze een afspraak bij de huisarts kan maken. Ze belooft dat ze erover zal nadenken.

Zou ze het gaan doen? Ik weet het niet. Maar ze weet nu wel beter wat er te kiezen valt!