woordweb angst rondom plaatje van een bang poppetje

Praten over angst

Praten over gevoelens mág! Dat is wat ik mensen graag wil leren met mijn NT2-lesmateriaal Praatraak Emoties. En dat lukt aardig, ook met de digitale versie, merk ik tijdens het online taalcoachen.

De corona-lockdown is nog in volle gang. We spreken elkaar dus via Zoom. Ze zit al weken thuis. Ze maakt zich best zorgen, vertelt ze. Ik besluit om deze taalcoachsessie te praten over de emotie angst. Ik laat haar het eerste plaatje zien van mijn digitale praatblad Bang.

“Wat zie je?” vraag ik. Haar gezicht vertrekt, ze denkt hard na. Dan noemt ze een woord, maar kijkt bedenkelijk. Ik help een beetje. “Ja! Geschrokken, dat bedoel ik!” Ik typ het woord bij het plaatje.

“Wat zie je nog meer?” vraag ik. Er komen meer woorden en zinnen. Het woordweb vult zich. En we praten. Over slecht slapen en nachtmerries, over de betekenis van ‘eng’, over corona en niet met de bus durven, en over griezelend op de bank naar een horrorfilm kijken.

Natuurlijk gaat het ook over taal. “Ik ben bang voor dingen. Ik ben bang om dat te doen. Ik durf dat niet. Ik vind dat eng.” De basics zijn al moeilijk genoeg, merk ik. Maar gelukkig zijn de minitekstjes op het praatblad een prima ondersteuning.

Veel geoefend met Nederlands praten? Check. Nieuwe taal geleerd binnen een thema? Check. Over gevoelens gepraat? Check! Met een tevreden gevoel sluit ik Zoom en mijn laptop af.