Van leesbrillen tot keizersnedes

Afgelopen maandag was ik op bezoek bij het Taalcafé Leonarduswijk in Helmond. Daar mocht ik met vier fantastische vrouwen uit Turkije, Afghanistan en Eritrea over gezondheid praten, mét mijn kaarten van Praatraak Bij de dokter!

Zonder praatblad

Ik had nog niet eerder met meer dan twee mensen tegelijk met Praatraak gewerkt. Ik was er ook niet op voorbereid dat ik een groepje zou begeleiden. Ik moest dus even zoeken naar de juiste aanpak.

Met zijn vieren een praatblad doorspreken bleek niet zo praktisch te zijn. Dat had gekund als ik iedereen een kopie van het praatblad had kunnen geven. Maar die had ik niet. En trouwens… dan was het een soort klassikale leesles geworden en zoiets wilde ik helemaal niet doen. Want we zouden gaan práten!

Leesbrillen en zo…

Uiteindelijk besloot ik alle 36 kaarten op tafel te leggen. Vervolgens vroeg ik de vier deelneemsters elk een kaart uit te kiezen waarover ze dachten iets te kunnen vertellen. Om beurten vertelden ze waarom ze juist die kaart hadden uitgekozen. De anderen reageerden daarop, vulden het verhaal aan of vertelden een eigen ervaring bij de kaart.

Allerlei onderwerpen kwamen ter sprake, van allergie, paracetamol slikken en menstruatiepijn tot leesbrillen, ruggenprikken en keizersnedes. Het was weer verbazingwekkend om te zien hoe een paar simpele plaatjes tot zulke diverse gesprekken konden leiden!

Zinnen oefenen

Na een rondje kaarten bespreken vroeg een van de deelneemsters of we zinnen konden maken. Ze wilde graag zinnen oefenen en die opschrijven. Ik legde steeds een Praatraakkaart neer en vroeg of iemand daarbij een zin kon bedenken. Samen bespraken we hoe die zin er in correct Nederlands moest uitzien en hielpen de zin zonder spel- en grammaticafouten op te schrijven.

Wat een inspirerende, leerzame ochtend was het! Het is zo mooi om te zien hoe je met Praatraak mensen kunt verbinden door ze te laten praten over een onderwerp dat ze allemaal raakt. En ik weet nu ook hoe je de kaarten kunt gebruiken om een wat groter groepje met elkaar in gesprek te laten gaan.