tekening met vrouw met praatballon met 'zwanger' en een Praatraakkaart met zwangere vrouwen

Plaatjes ideaal voor Taalcafé

Plaatjes werken voor iedereen, ook in onze Taalcafé’s van Mierlo en Geldrop, heb ik gemerkt.

Ik praat met de bezoekers van onze Taalcafé’s vooral over gezondheid. Daarvoor gebruik ik natuurlijk mijn Praatraak-kaarten. Iedereen kan daarmee uit de voeten: beginners, gevorderden, analfabeten of hoogopgeleiden, het maakt allemaal niet uit. Iedereen vindt het leuk en prettig om met plaatjes over gezondheid te praten.

Als ik een echte beginner aan tafel heb zitten, werk ik vooral aan de woordenschat. Ik wijs details op de plaatjes aan, oefen met de woorden en vraag wat het woord in de eigen taal is. Ook doe ik soms een eenvoudig spelletje met de kaarten om nieuwe woorden in te slijten.

Met iets meer gevorderde sprekers voer ik gesprekjes over kaarten. We wisselen ervaringen uit en praten bijvoorbeeld over de verschillen en overeenkomsten tussen de gezondheidszorg in Nederland en die in hun geboorteland. Soms vraag ik iemand ook om een woordweb te maken rondom een kaart en dan praten we daarover.

Met plaatjes kun je dus zowel aan de woordenschat werken als aan de spreekvaardigheid, met zowel beginners als gevorderden uit alle delen van de wereld. Kortom: plaatjes zijn een ideaal hulpmiddel voor in het Taalcafé!