Meer over Praatraak Emoties

Praatraak Emoties is een NT2-materiaal voor de spreekvaardigheid met kaarten waarop eenvoudige plaatjes staan rondom het thema emoties.

Praatraak Emoties dient als gesprekshulp bij taalcoaching van beginnende sprekers van het Nederlands (A1-A2). Met dit materiaal kun je mensen leren om gevoelens te benoemen en beter te (durven) zeggen wat ze van iets vinden. Daarnaast kun je Praatraak Emoties als ingang gebruiken om met iemand te praten over zijn/haar psychisch welzijn.

Praatraak Emoties praatblad en kaarten
Praatraak Emoties in het kort
  • een gesprekshulp bij taalcoaching om volwassenen en tieners vanaf taalniveau A1-A2 te leren praten over gevoelens,
  • met 48 gesprekskaarten met eenvoudige tekeningen over gevoelens en situaties waarin gevoelens een rol spelen,
  • een printbaar pdf-bestand met 8 praatbladen (themabladen) rondom 6 kaarten, over vreugde, boosheid, angst, verdriet, liefde, afkeer/genot, verbazing en schuldgevoel/schaamte, en
  • een instructieblad met o.a. opdrachten voor de woordenschat en spreekvaardigheid en een overzicht van de 48 kaarten;
  • ontwikkeld en getest met hulp van taalcoaches en taalvrijwilligers, bezoekers van Taalcafés en deelnemers van taalcoachgroepen;
  • deels ook verkrijgbaar in digitale vorm, om te gebruiken op je telefoon, bij online taalcoaching of op het digibord in de klas.

Kijk op de pagina over Praatraak Emoties-materialen voor foto’s en prijzen.

Praatblad Leuk of lekker? met zes kaarten van de Praatraak Emoties-set
Gevoelstaal is moeilijk

Je zult als taalcoach vast gemerkt hebben dat het voor mensen niet altijd meevalt om over gevoelens te praten. Of om goed te vertellen wat ze van iets vinden. Gevoelstaal zit vol nuances en als je nog maar net Nederlands leert spreken is dat een van de moeilijkste dingen om onder de knie te krijgen. Bovendien kan het vanuit de eigen cultuur ongebruikelijk of zelfs taboe zijn om over je gevoelens te praten.

Waarom leren praten over gevoelens?

Toch is het goed als mensen zo snel mogelijk leren zeggen hoe ze zich voelen en wat ze van iets vinden. Want als je dat kunt, kunnen zorgverleners je beter helpen bij psychische én lichamelijke klachten. Ook kan praten over gevoelens stress verminderen, maakt het je weerbaarder en zorgt het dat je makkelijker contact maakt met anderen.

Precies om deze redenen heb ik Praatraak Emoties gemaakt als gesprekshulp voor taalcoaches. Zo kunnen zij ook beginnende leerders van het Nederlands al op weg helpen met praten over gevoelens!

Praatraak Emoties set
Meer weten?

Op de pagina Over Praatraak lees je meer over het Praatraakconcept. Klik op een knop hieronder om iets te bestellen, of Praatraak Bij de dokter of Praatraak Emoties te bekijken.