Over Praatraak

twee pratende poppetjes met praatwolk met daarin een verbindende lijn

Vraag je je als taalcoach weleens af waarover je het moet hebben als je met iemand aan tafel zit? Met mijn Praatraak-materialen kun je praten over thema’s die iedereen uit alle culturen aanspreken, namelijk gezondheid en geestelijk welzijn!

Wil je weten hoe Praatraak werkt? Lees dan hieronder verder. Meer weten over de twee Praatraaksets? Ga dan naar de pagina’s Praatraak Bij de dokter en Praatraak Emoties.

Wat kun je met Praatraak?

Praatraak helpt je als taalcoach allereerst om een gesprek over gezondheid en welzijn op gang te brengen. De plaatjes op de kaarten roepen allerlei associaties op, die keer op keer leiden tot fijne, nuttige of mooie gesprekken.

De kaarten werken ook goed als hulpmiddel wanneer iemand met beperkte taal- en/of gezondheidsvaardigheden zelf iets wil vertellen over zijn of haar gezondheid. Of wanneer je iemand voorbereidt op bijvoorbeeld een gesprek met de huisarts.

Ten slotte helpt Praatraak je om gestructureerd te werken aan de taalvaardigheden van je taalmaatje. Elk praatblad van Praatraak gaat over een ander subthema. Met zo’n praatblad kun je aan de hand van zes samenhangende begrippen en tekstjes de woordenschat, spreek- en luistervaardigheid verbeteren.

Praatraak Bij de dokter set
Hoe ziet Praatraak eruit?

Een Praatraakset bestaat uit een instructieblad, praatbladen en gesprekskaarten. De kaarten zijn handgemaakt en zitten in een doosje. Op de gesprekskaarten staan eenvoudige tekeningen. Het instructieblad, een overzicht van de kaarten en de praatbladen worden als printbaar pdf-bestand bij de kaarten geleverd.

Op elk praatblad staan 6 kaarten afgebeeld, elk met een vetgedrukt begrip en een minitekstje dat je kunt gebruiken als lees- of luistertekst. Elk praatblad gaat over een bepaald gespreksthema, bijvoorbeeld de huisarts, zwangerschap, de zorgverzekering of een emotie als vreugde of verdriet.

Praatraak Emoties set
Voor wie is het?

Praatraak dient als gesprekshulp voor taalcoaches, NT2-docenten en andere begeleiders van tieners en volwassenen die hun cliënten willen helpen met praten over gezondheid en zorg, gevoelens en geestelijk welzijn. Dat kunnen mensen zijn die Nederlands als tweede taal leren (vanaf niveau A1/A2), laaggeletterden die hun gezondheidsvaardigheden willen verbeteren of mensen die om een andere reden hulp nodig hebben bij gesprekken over gezondheid en welzijn.

praatblad met kaarten Praatraak Emoties
Hoe werkt het?

De begeleider spreekt met een deelnemer of een klein groepje de zes kaarten door die staan afgebeeld op een praatblad. De begeleider stimuleert het gesprek door vragen te stellen, eigen ervaringen te delen en in te gaan op vragen van de deelnemers. Daarbij gebruikt de begeleider zo nodig de begrippen en lees-/luistertekstjes op het praatblad. Ter afsluiting doen de deelnemers een opdracht met de besproken kaarten om de nieuw geleerde taal en begrippen te herhalen en extra te oefenen met praten.

Tip: geef elke deelnemer een kopie van het praatblad mee naar huis.

En in de praktijk?

Het concept van Praatraak heb ik ontwikkeld met hulp van de taalvrijwilligers en bezoekers van Taalcafé Mierlo, en de LEVgroep Geldrop-Mierlo. De Praatraaksets zelf heb ik uitgebreid getest samen met taalvrijwilligers en taalcoaches, bezoekers van diverse Taalcafés en deelnemers van taalcoachgroepen.

Steeds opnieuw lukt het om met Praatraak mensen aan het praten te krijgen! Welke nationaliteit iemand heeft, maakt niet uit: iedereen kan over plaatjes praten. Ook zelf zie ik dat steeds opnieuw tijdens mijn eigen taalcoachgesprekken, met mensen uit landen zo divers als Afghanistan, Chili, China, Eritrea, Frankrijk, Irak, Nederland, Polen, Somalië, Syrië, Thailand, Venezuela en Vietnam.

Meer weten?

Meer weten of Praatraak bestellen? Stuur mij een mail of kijk onder een van de knoppen hieronder.