Meer over Praatraak Bij de dokter

Praatraak Bij de dokter is een NT2-materiaal voor de spreekvaardigheid met kaarten waarop eenvoudige plaatjes staan rondom het thema gezondheid en zorg. Met dit materiaal kan een taalcoach met anderstaligen op niveau A1/A2 werken aan de woordenschat en oefenen met praten over gezondheid en zorg.

Praatraak Bij de dokter praatblad en kaarten
Praatraak Bij de dokter in het kort
  • gesprekshulp gezondheid voor NT2-taalcoaching en gezondheidseducatie van volwassenen en tieners vanaf taalniveau A1/A2,
  • met 36 praatkaarten met eenvoudige tekeningen over gezondheid en zorg,
  • een printbaar pdf-bestand met 16 praatbladen, elk rondom 6 kaarten, met gespreksonderwerpen als gezond leven, de huisarts, een operatie, zwangerschap en de zorgverzekering, en
  • een instructieblad met een overzicht van de kaarten, uitleg voor de begeleider en opdrachten om begrippen te herhalen of extra te oefenen met spreken;
  • ontwikkeld en getest samen met taalvrijwilligers en NT2’ers van Taalcafé Mierlo;
  • deels ook verkrijgbaar in digitale vorm, om te gebruiken op je telefoon, bij online taalcoaching of op het digibord in de klas.

Kijk op de pagina over Praatraak Bij de dokter-materialen voor foto’s en prijzen.

Praatblad Gezond leven met 6 kaarten van Praatraak Bij de dokter
Taal en gezondheid

Wat heeft taal te maken met je gezondheid? Bedenk maar eens wat je moet kunnen als je naar de dokter gaat. Om te beginnen moet je voldoende spreekvaardig zijn en beschikken over een behoorlijke woordenschat. Je moet namelijk duidelijk kunnen uitleggen waar je last van hebt. Kun je dat niet? Dan wordt het voor een dokter een stuk moeilijker om de juiste diagnose te stellen en te bepalen wat de beste behandeling is.

Vragen stellen

Verder moet je vragen kunnen stellen over dingen die je niet begrijpt of waarover je meer wilt weten – zeker als je je bedenkt dat je als patiënt tegenwoordig moet meebeslissen over je eigen behandeling. Voordat je over zoiets belangrijks kunt beslissen als je eigen gezondheid, zul je eerst de nodige informatie moeten (kunnen) verzamelen en begrijpen.

Luisteren en begrijpen

Verder heb je een goede luistervaardigheid nodig. Je moet de vragen, uitleg en instructies van de dokter, apotheker of fysiotherapeut namelijk goed kunnen begrijpen. Je zorgverlener vertelt je allerlei dingen die belangrijk zijn voor je gezondheid en geeft antwoord op vragen als: Wat moet je doen en laten om beter te worden? Hoe gebruik je je medicijnen? Uit welke behandelingen kun je kiezen? Hoe bereid je je voor op een behandeling in het ziekenhuis? Hoe regel je je zorg?

Lezen en schrijven

Ook je leesvaardigheid is essentieel voor je gezondheid. Gebruik je medicijnen? Dan moet je de bijsluiter kunnen lezen. Krijg je een folder mee over je ziekte? Dan is het handig als je die begrijpt. Wil je weten hoe gezond een product in de supermarkt is? Ook dan moet je goed kunnen lezen; zie anders maar eens op de verpakking te vinden waar de informatie staat die je nodig hebt.

Zelfs schrijven is belangrijk voor je gezondheid. Denk maar eens aan de vragenlijst die je moet invullen als je een afspraak hebt bij de specialist. Of het puntenlijstje dat je maakt om jezelf voor te bereiden op je bezoek aan de dokter.

Gezonder met taal

Als je kijkt naar deze voorbeelden, denk ik dat je er niet omheen kunt: taalvaardigheden zijn essentieel voor je gezondheid. Ben je ziek? Dan heb je ze nodig om te communiceren met je dokter, om informatie te verkrijgen over je ziekte, behandeling en medicijnen, en om de juiste zorg te krijgen. Ben je niet ziek? Ook dan zijn ze nodig om informatie over gezonde voeding en leefstijl te kunnen begrijpen, te beoordelen en toe te passen in je dagelijks leven – dus om gezond te blijven!

Praatraak Bij de dokter set
Gezonder met Praatraak

Om anderstaligen te helpen taalvaardiger te worden – en daarmee gezondheidsvaardiger – heb ik Praatraak Bij de dokter gemaakt. Met de eenvoudige plaatjes, makkelijke tekstjes en sleutelbegrippen rondom gezondheid en zorg kun je als taalcoach je cliënten taalvaardigheden aanleren die zo belangrijk zijn voor hun gezondheid.

Meer weten?

Op de pagina Over Praatraak lees je meer over het Praatraakconcept. Klik op een knop hieronder om iets te bestellen, of Praatraak Emoties of Praatraak Bij de dokter te bekijken.