Soms wil je iets meer over een onderwerp weten voordat je met Praatraak aan de slag gaat. En soms wil je deelnemers zelf iets laten lezen of opzoeken. Verder krijg je vast ook weleens vragen waarop je niet meteen een antwoord weet.
Hieronder heb ik wat websites op een rij gezet met betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid in begrijpelijke taal:
- Thuisarts.nl met informatie over ziekte en gezondheid van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Op de website staat een voorleeshulp. Ook huisartsen zelf gebruiken deze site om uitleg te geven aan hun patiƫnten.
- Apotheek.nl met informatie over medicijnen van de KNMP, de beroepsorganisatie van Nederlandse apothekers. De website beschikt over een voorleeshulp. Je vindt er ook informatie over klachten en ziektes.
- In de kennisbank van Pharos, het landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen, vind je voorlichtingsmaterialen over ziekte en gezondheid. Je kunt de zoekresultaten filteren op taal, bijvoorbeeld eenvoudig Nederlands, Arabisch en Tigrinya. Filteren kan ook op trefwoord, bijvoorbeeld psychische gezondheid, diabetes of roken.
- Op de themapagina van Pharos vind je thema’s als de gezondheid van vluchtelingen, gezond opgroeien, en begrijpelijke voorlichtingsmaterialen en beeldverhalen.
- Op Begrijp je lichaam staan afbeeldingen van het menselijk lichaam, waarbij in eenvoudige taal wordt uitgelegd hoe hart- en bloedvaten, de spijsvertering en de ademhaling werken. Ook bepaalde klachten, en de ziekte diabetes komen aan bod.
- Steffie heeft verschillende websites waarop ze moeilijke dingen op een makkelijke manier uitlegt, over gezondheid en allerlei andere onderwerpen. Ook over corona heeft Steffie een website gemaakt.
Meer weten over mijn materiaal Praatraak? Klik dan op een knop hieronder.