vrouw met overgewicht die een slank jurkje in de uitverkoop bekijkt

Shoppen en afvallen

Wat zijn de voordelen van een gezond gewicht? Wat vind je fijn aan minder zwaar zijn? Mijn collega-vrijwilliger en ik kijken onze cursisten vragend aan.

We zijn bij les 5 van Voel je Goed, een cursus van de Stichting Lezen en Schrijven over gezonder eten en bewegen. Voel je Goed is speciaal bedoeld voor mensen die een gezonder gewicht willen hebben én moeite hebben met taal.

Het begin is aarzelend, maar dan komen de antwoorden steeds vlotter. “Bewegen gaat makkelijker”, zegt de een. “Minder pijn”, voegt een ander toe, die chronische rugklachten heeft. “Fitter zijn”, zegt nummer drie. Ik kijk haar trots aan. Het woord fit hebben we eerder behandeld. Mooi dat ze dat meteen toepast!

Voor sommigen valt het niet mee om het allemaal bij te benen. De cursus is geschreven in makkelijke taal, maar gaat wel uit van een behoorlijke basale woordenschat en spreekvaardigheid. Voor mensen met een Nederlandse achtergrond is dat goed te doen. Voor ons NT2-clubje is dat soms flink aanpoten. Maar… ze doen het GEWELDIG!

Meer voordelen van een gezond gewicht komen voorbij: minder vaak ziek, beter slapen, minder snel moe, makkelijker ademhalen… Dan roept iemand ineens: “Kleren!” Heel even kijkt iedereen elkaar wazig aan. Dan volgt de toelichting: “Kleren passen. Niet te zwaar, dan ik pas mooie kleren.”

Ons groepje bestaat uit alleen dames en iedereen zit dan ook meteen rechtop. Een levendig gesprek volgt. Maar iedereen is het erover eens: als je minder zwaar bent, wordt shoppen er een stuk leuker op!