Doodzieke merels

De merel is weer terug! Was ie weg dan? Ik weet het niet. Wel weet ik dat ik afgelopen zomer en najaar maar bar weinig merels in mijn tuin heb gezien.

Veel Nederlandse merels gingen in 2017 dood aan een ziekte. Die merelziekte werd veroorzaakt door het zogenaamde usutuvirus. Dat zeggen vogelonderzoekorganisatie Sovon en Vogelbescherming Nederland.

Zou het daardoor komen dat ik er dit jaar zo weinig heb gezien?

Ik zie nu weer merels in mijn tuin. Maar misschien zijn dat wel allemaal exemplaren die vanuit het noorden naar Nederland zijn getrokken. Want dat doen sommige merels in de winter.

Zouden die van ons allemaal dood zijn?

Ik wil ze terug! Onze eigen merels die in de lente op mijn dak zingen. Die met scheve kop over mijn gazon huppen om dan ineens een regenworm uit de grond te trekken. Die van hot naar haar vliegen en dan schetterend van de ouderlijke stress op mijn schutting landen. Van wie de jongen boos schreeuwend om voedsel door mijn tuin scharrelen.

Ik hoop maar dat zij ook naar het zuiden zijn vertrokken voor een welverdiende vakantie in een lekker warm land.  En dat ze in maart weer gewoon terugkomen. Tot dan! Hoop ik.