Over Wijzer met Plaatjes

logo uilenkop van Wijzer met plaatjes

Het begon allemaal in 2017 met het idee om een memoryspel te maken voor het Taalcafé Mierlo. Ik zou iets met plaatjes gaan maken voor de bezoekers van het Taalcafé. Dat is een heel diverse groep mensen die van overal ter wereld naar Nederland zijn gekomen en Nederlands leren als tweede taal, oftewel NT2’ers. 

In het Taalcafé

Met dat ‘iets’ moesten deze mensen beter Nederlands leren spreken en nieuwe woorden leren, was de insteek. Het materiaal moest ook makkelijk te gebruiken zijn voor vrijwillige taalcoaches zonder onderwijsachtergrond. Verder moest het geschikt zijn voor individuele begeleiding of begeleiding in een klein groepje, zoals dat gebruikelijk is in het Taalcafé. En natuurlijk moest het over gezondheid gaan, want dat was immers ‘mijn ding’!

Praatraak

Intussen is dat idee uitgegroeid tot een coach- en lesmateriaal voor de spreekvaardigheid en woordenschat. Het heet Praatraak en bestaat uit gesprekskaarten en praatbladen over gezondheid.

Taalcoaches en vrijwilligers in het Taalcafé waren enthousiast over Praatraak. Bovendien kwamen ze met goede suggesties voor nieuwe thema’s. Daarmee wilde ik graag aan de slag! 

Wijzer met Plaatjes

Inmiddels zijn er twee thema’s van Praatraak klaar. En bij meer materialen hoorde een ‘webshop, vond ik. Wijzer met Plaatjes heb ik mijn shop genoemd, want wijzer is wat ik mensen met mijn plaatjes wil maken!